top of page
Quadcopter

Ipari drón & fotogrametria

Mert a felbontás a lényeg...

Building Construction

Mi is az a fotogrammetriai felmérés?

Ipari drón és/vagy fényképezőgép segítségével nagy felbontású (RAW) képeket készítünk egy területről vagy egy épület külsejéről, illetve belsejéről.  Ezeket feldolgozva és összefűzve pontfelhő, 3D modell, digitális terepmodell és ortofotó állítható elő. Méretarányos, centiméteres pontosságú értékeket olvasható le róluk. Akár georeferált adatokkal is tudunk dolgozni.

A drónok ipari szintű felhasználása során, a repülés megtervezése mellett a legfontosabb a képek készítésének módja és a megfelelő hozzáértés. Azaz az adatgyűjtést a lehető legmagasabb színvonal szükséges elvégezni. A felvételek készítésében pedig igen nagy tapasztalatunk van.

Területmérés / földtömegszámítás

Egy területről, településrészről vagy úthálózatról rendkívül gyorsan szolgáltat nagy mennyiségű adatot a módszer. Földtömegszámításra és térfogatszámításra is használható. Tervezhetővé és ellenőrizhetővé tehető az anyagszükséglet. Dokumentálhatóvá válnak a földmunkák (pl.: távolságmérés, felület és térfogatszámítás, dőlésszög számítás, magasság mérés, stb.) RTK rendszer használatával georeferált ortofotók hozhatóak létre. A felmért területről pontfelhő is rendelkezésre áll melyek különböző CAD szoftverekbe importálhatók.

grid_plane.JPG

Az állapotrögzítés során nem csak egyszerű fotókat és videókat nyújtunk az ügyfeleknek, hanem egy komplett rendszert, amivel különböző ellenőrzéseket és méréseket végezhetnek. Az elérhető felbontások messze átlagon felüliek, a háromdimenziós pontfelhő modell pedig egyedivé teszi a szolgáltatást.

Real Estate Drone Photography

Állapotrögzítés

Épületek és műtárgyak állapotrögzítése során nagy felbontású fotó és videódokumentációt készítünk. Akár 96 Megapixeles fényképek és 5.4K felbontású videók is elérhetőek. Ezzel a felbontással semmilyen részlet nem marad rejtve! Egy építkezés megkezdése előtt az állapotrögzítés könnyíti a terep és a környezet pontos megismerését és dokumentáljuk a meglévő állapotot. Az építkezés előrehaladtával a hibák feltárásában és kijavításában nyújt segítséget. Foghíjbeépítések, illetve beépített területen történő építkezések során érdemes lehet a későbbi vitás kérdések elkerülésének érdekében.

Pontfelhő - 3D modell

Nagy kiterjedésű, építés alatt lévő vagy nehezen megközelíthető területek/épületek/tárgyak/eszközök gyors felmérése lehetséges ezáltal. Egy lézerszkenner segítségével rendkívül részletes adatokat kapunk, azonban költségesebb megoldás és ezzel az eszközzel sem tudunk mindenhova eljutni. A pontfelhőt különböző CAD szoftverekbe lehet importálni (pl.: ArchiCAD, AutoCAD) és .dwg fájlokat készíteni. A pontfelhő a BIM modell létrehozásában is közreműködhet. A komplex állapotfelméréssel időt és pénzt spórol, illetve növeli a hatékonyságot!

text_mesh.jpg
raster.jpg

A felmérések felhasználásának lehetséges területei:

1. Autópályák, vasútvonalak, utak, csomópontok felmérése-ellenőrzése
2. Területmérés, térképészet, geodéziai pontosságú ortofotó
3. Építkezés monitorozása
4. Bánya felmérés
5. Mezőgazdasági terület felmérése
6. Tervben lévő építkezés környezetének és állapotának rögzítése/dokumentálása
7. Folyamatban lévő építkezés ellenőrzése, hibák felfedése/javítás előkészítése
8. Építkezés során gyors és megbízható vizualizáció a megrendelő felé
9. Épületek, homlokzatok, tetők, hidak, raktárak, gyárépületek felmérése / diagnosztikája
10. Szélerőművek, tornyok, kémények, magas épületek vizsgálata
11. Egyéb tárgyak/gépek állapotának rögzítése és háromdimenziós szkennelése

Nincs két egyforma probléma, ahogy két egyforma felmérés sem.

Minden munkára egyedi ajánlatot adunk. Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Greksa Gábor vagyok a

G-FRAME alapítója. Már gyerekkoromban érdekelt a filmezés és fotózás minden formája. Nagy technológiai fejlődés jellemzi az iparágat az elmúlt évtizedekben. Jobbnál jobb eszközök jelentek meg a digitális fényképezőgépek piacán. A drónok megjelenésével én is aktív használójukká váltam.  A fotogrammetria gyakorlati alkalmazása 1859-ben kezdődött.

ArtsIllustratedStudios_GaborDora_063_edi

Ekkor a párizsi Notre-Dame tornyának magasságát határozták meg vele. A drónok elterjedésével azonban egyre nagyobb területen válik ismertté és elérhetővé napjainkban. Felvételkészítési tanulmányaim és a tapasztalataim mellett különböző workshopokon vettem, illetve elvégeztem a Széchenyi István Egyetem – Drónirányító és-adatelemző szakirányú továbbképzési szakát.

A felmérési anyagok átadása után sem engedjük el a kezed. Munkánk akkor van kész, amikor meg tudod nyitni a fájlokat és futtatni/importálni tudod őket. 

Ha jobban meg szeretnéd ismerni a munkánkat olvass a blogon vagy nézz meg néhány videót!

Még nem vagy biztos benne, hogy tudod használni a fájlokat? Személyesen megbizonyosodnál róla, hogy valóban működik? Az alábbi linken elérsz néhány mintafájlt amivel tesztelni tudod a működésüket!

További kérdés vagy árajánlat kérés esetén vedd fel velünk a kapcsolatot!

bottom of page