top of page
Quadcopter

Mert a felbontás a lényeg...

Mi is az a fotogrammetriai felmérés?

Ipari drón és/vagy fényképezőgép segítségével nagy felbontású (RAW) képeket készítek egy területről vagy egy épület külsejéről, illetve belsejéről.  Ezeket feldolgozva és összefűzve pontfelhő, 3D modell, digitális terepmodell és ortofotó állítható elő. Méretarányos, centiméteres pontosságú értékeket olvashatunk le róluk. Akár georeferált adatokkal is tudunk dolgozni.

A drónok ipari szintű felhasználása során, a repülés megtervezése mellett a legfontosabb a képek készítésének módja és a megfelelő hozzáértés. Azaz az adatgyűjtést a lehető legmagasabb színvonal szükséges elvégezni. A felvételek készítésében pedig igen nagy tapasztalatom van.

Szolgáltatások

Területmérés

Egy területről, településrészről vagy úthálózatról rendkívül gyorsan szolgáltat nagy mennyiségű adatot a módszer. Földtömegszámításra és térfogatszámításra is használható. Tervezhetővé és ellenőrizhetővé tehető az anyagszükséglet. Dokumentálhatóvá válnak a földmunkák (pl.: távolságmérés, felület és térfogatszámítás, dőlésszög számítás, magasság mérés, stb.) RTK rendszer használatával georeferált ortofotók hozhatóak létre. A felmért területről pontfelhő is rendelkezésre áll melyek különböző CAD szoftverekbe importálhatók.

Állapotrögzítés

Épületek és műtárgyak állapotrögzítése során nagy felbontású fotó és videódokumentációt készítek. Akár 96 Megapixeles fényképek és 5.4K felbontású videók is elérhetőek. Ezzel a felbontással semmilyen részlet nem marad rejtve! Egy építkezés megkezdése előtt az állapotrögzítés könnyíti a terep és a környezet pontos megismerését és dokumentálják a meglévő állapotot. Az építkezés előrehaladtával a hibák feltárásában és kijavításában nyújt segítséget. Foghíjbeépítések, illetve beépített területen történő építkezések során érdemes lehet a későbbi vitás kérdések elkerülésének érdekében.

Pontfelhő - 3D modell

Nagy kiterjedésű, építés alatt lévő vagy nehezen megközelíthető területek/épületek/tárgyak/eszközök gyors felmérése lehetséges ezáltal. Egy lézerszkenner segítségével rendkívül részletes adatokat kapunk, azonban költségesebb megoldás és ezzel az eszközzel sem tudunk mindenhova eljutni. A pontfelhőt különböző CAD szoftverekbe lehet importálni (pl.: ArchiCAD, AutoCAD) és .dwg fájlokat készíteni. A pontfelhő a BIM modell létrehozásában is közreműködhet. A komplex állapotfelméréssel időt és pénzt spórol, illetve növeli a hatékonyságot!

A felmérések felhasználásának lehetséges területei:

1. Autópályák, vasútvonalak, utak, csomópontok felmérése-ellenőrzése
2. Területmérés, térképészet, geodéziai pontosságú ortofotó
3. Építkezés monitorozása
4. Bánya felmérés
5. Mezőgazdasági terület felmérése
6. Tervben lévő építkezés környezetének és állapotának dokumentálása
7. Folyamatban lévő építkezés ellenőrzése, hibák felfedése/javítás előkészítése
8. Építkezés során gyors és megbízható vizualizáció a megrendelő felé
9. Épületek, homlokzatok, tetők, hidak, raktárak, gyárépületek diagnosztikája
10. Szélerőművek, tornyok, kémények, magas épületek vizsgálata

11. Egyéb tárgyak/gépek állapotának rögzítése és háromdimenziós szkennelése

A felmérési anyagok átadása után sem hagylak magadra. Munkám akkor van kész, amikor meg tudod nyitni a fájlokat és futtatni/importálni tudod őket. 

Bővebb információkért, mintafájlokért, illetve árajánlatért vedd fel velem a kapcsolatot!

Köszönöm, hamarosan válaszolok!

bottom of page